2009. szeptember 21.

Emma 27 hetes UH pótlás

2009.08.04.

Egy élő magzat, fejvégű fekvésben. A lepény a mellső falon tapad. A magzatvíz mennyisége átlagos.

BPD: 69 mm
OFD: 87 mm
HC: 246 mm
AD1: 73 mm
AD2: 62 mm
AC: 214 mm
FL: 50 mm
Magzati súly: 940 g(+-10%)



Anya súlya: +12 kiló
Haskörfogat: 95 cm
Pocak: 28+1



A baba fejlődése
Ezen a héten a baba már majdnem egy kilót nyom és nagyjából 37 cm, kinyújtott lábakkal. Most már rendszeres időközönként alszik el és ébred fel, csukja be és nyitja ki a szemeit, illetve szopogatja hüvelykujját. Ahogy egyre fejlődnek az agyában lévő szövetek, az egyre aktívabbá válik. Bár a tüdeje még mindig fejletlen, ha megtörténne a baj, és már most megszületne, akkor igen intenzív orvosi segítséggel ugyan, de tudna funkcionálni – vagyis a baba lélegezne.


Mostantól kezdve egyre intenzívebben érzel te is minden apró mozdulatot, amit a baba tesz – például ha csuklik. Minden ilyen eset csupán néhány pillanatig tart, úgyhogy egyelőre csak annyit kell tenned, hogy megállsz egy percre, hagyod, hogy elmúljon és "tűröd", hogy csiklandoz.
 
A kismamáról
Igaz, hogy a második trimeszter a végéhez közeledik, de miközben a tested az utolsó menetre készül, észrevehetsz néhány új tünetet. A hátfájás mellé még betársulhatnak új jelenségek, például, hogy a lábizmaid egyszer csak begörcsölnek. Abból a szempontból ezek logikus jelenségek, hogy a lábaid egy ideje már túlsúlyt cipelnek, ráadásul az egyre növekvő méh is feszíti azokat a vérereket, amelyek a lábadból a szíved felé szállítják a vért, sőt, azokat az idegeket is nyomja, amelyek a felsőtestedből vezetnek a lábaidba. Sajnos a terhesség előrehaladtával ezekre a görcsök rosszabbodni fognak, és leginkább éjszaka "támadnak", bár nem ritka, hogy nap közben is megjelennek. Ha elkezd a lábad görcsölni, próbáld kicsit megfeszíteni a lábikráid izmaid – ez egy kicsit enyhíti a fájdalmat. Egyenesítsd ki a lábadat, majd óvatosan mozdítsd a lábfejedet magad felé. Néha segít pár percnyi járkálás is, vagy ha megmasszírozod a kritikus részt.


Eheti teendők
Ha első gyermeked várod és azt tervezed, hogy szoptatni fogsz, jó ötlet lehet beiratkozni egy tanfolyamra, ahol a szoptatást oktatják. Orvosod biztosan tud felvilágosítani arról, hogy hol indítanak ilyet a közelben.

Nincsenek megjegyzések: