2009. szeptember 27.

Jó idő és 35 hét

Tegnap délelőtt átmentünk Mamiékhoz elköszönni, mert ma kora reggel elment Máltára 3 hétre! :( Bubu jót játszott, csak megszeppent, amikor Gyuriék is megjöttek! :) Rá se lehetett ismerni!!! Szégyenlős lett, bújt, és nem szólalt meg! Persze a Mozart tallér lecsúszott! :)
Ebédre Budakeszire mentünk ki, ott voltak Zsuzsiék, és Gyurci! Nagyon jót ettünk, játszottunk, a fiúk pancsoltak egy nagyot Zsuzsival! Estére Bubu nagyon elfáradt! :)
Képek:












35 hetesen:

A baba fejlődése

A babának már nem sok helye van fészkelődni, mivel nagyobb, mint 45 cm és 2,5 kilogramm a súlya. Mivel nagyon kényelmesen befészkelődött a helyére, nem valószínű, hogy nagy hancúrozásokat hajt végre, viszont a napi rúgásainak száma nagyjából ugyanannyi marad. A veséi már teljes mértékben kifejlődtek, a mája pedig képes feldolgozni a salakanyagok egy részét. Fizikai fejlődésének legnagyobb része már lezajlott – a hátralévő néhány hétben azzal lesz leginkább elfoglalva, hogy a súlyát gyarapítsa.

A kismamáról

Az anyaméh – amely a terhesség kezdetekor még teljesen a medencében foglalt helyet –, már egészen a bordákig felér. Ha bepillanthatnál, akkor látnád, hogy már több benne a baba, mint a magzatvíz. Az egyre növekvő méh a többi belső szervet is arrébb szorítja, és ennek következtében gyakrabban kell vécére járnod, illetve megbirkóznod gyomorégéssel és egyéb gyomorpanaszokkal. Ha ezek a kényelmetlenségek téged nem érintenek, akkor egyike vagy a szerencsés keveseknek.
Ettől a héttől kezdve minden héten fel kell keresned az orvosodat. A 37. hét előtt egy vaginális és rektális mintát vesz majd, hogy megtalálható-e a testedben egy B csoportú Streptococcus nevezetű baktérium (a kenet a szokásos méretű, vétele egyáltalán nem okoz fájdalmat). Ez a baktérium ártalmatlan a felnőttekre nézve, viszont ha átkerül a babára, akkor komoly komplikációkat okozhat, például tüdőgyulladást vagy agyhártyagyulladást. A nők 10-30%-ánál ez az eset áll fenn, anélkül, hogy azok tudnának róla, létfontosságú, hogy a tesztet elvégezzék. Ha hordozó vagy, akkor a vajúdás alatt egy antibiotikumot kapsz majd, amely nagyban csökkenti annak lehetőségét, hogy a baba megfertőződjön.
Ez az időszak nagyszerű alkalom arra, hogy a korábban már említett szülési tervet elkészítsd – kik legyenek jelen a szülőszobán, a szülés alatt milyen fájdalomcsillapítás mellett döntesz, stb. Természetesen a szülés mindig kiszámíthatatlan esemény, így jó esély van arra, hogy a terveket nem lehet majd pontosan betartani, viszont ha előre elgondolkodsz a választási lehetőségeidről, akkor az csökkentheti az izgalom mértékét.

Eheti teendők

Készítsd elő azokat az ételeket, amiket szülés után esztek majd! Ha szoktál főzni, ezt különösen érdemes megfontolni, mivel a baba hazaérkezése utáni első héten egészen biztos, hogy túl fáradtak lesztek a pároddal ahhoz, hogy még főzzetek is. Érdemes előre megfőzni az ételeket és alaposan lefagyasztani. Ha ritkán főztök otthon, akkor derítsétek fel, hogy a környékben hol lehet elfogadható áron és jó minőségben ételt házhoz szállítatni – az első hetekben a házhoz szállított étel felbecsülhetetlen segítséget jelent majd.

35 hetes pocak:

Súlyom: +17 kiló (grrrr...)

Nincsenek megjegyzések: