2009. október 3.

36 hét

A baba fejlődése

A baba még mindig szedi magára a kilókat, most már nagyjából 3 kilót nyom és több mint 46 cm – természetesen a súlyban és hosszban egyre nagyobb eltérések lehetnek. Az alacsonyabb, soványabb szülők babája is feltehetően könnyebb és kisebb, míg a magas, erős testalkatú szülők magzata súlyosabb és nagyobb. Azok az anyagok, amelyek a testét fedték, hogy megvédjék őt a kilenc hónapos magzatvízbeli fürdéstől, lassan leválnak róla. Ezeket a baba majd egy idő után le fogja nyelni az egyéb, ott lévő váladékokkal együtt – ez majd az első bélmozgása során egy feketés anyag formájában (magzatszurok) hagyja majd el a testét.

Ezen hét végére, ha be is indul a szülés, a baba már nem fog koraszülöttnek számítani (37 - 42. hét között számít "rendes" szülésnek, 37 hét előtt pedig koraszülésnek). Minden valószínűség szerint a fejjel lefelé pozíciót részesíti előnyben; ha nem, az orvosod javasolhat egy olyan eljárást, amely során a hasadon kívülről próbálja úgy irányítani a dolgokat, hogy a baba mégis megforduljon.


A kismamáról

Mivel a baba már igencsak nagy helyet foglal el a hasadban, egész apróra nyomja össze gyomrodat, így problémát okozhat egy-egy, egyébként normális méretűnek számító étel elfogyasztása is. Célszerű kisebb, de gyakoribb adagokban elfogyasztani az ételeket. Egyrészt kevesebb gyomorégéssel jár, másrészt pedig ha a baba lejjebb csúszik, nyomást érezhetsz a hasad alsó részében, amely egyre kényelmetlenebbé teheti a járást – ráadásul még az eddiginél is gyakrabban kell majd vécére járnod. Ha a baba nagyon alacsonyra kerül, akkor a vaginára helyezkedik a nyomás – erről a nők úgy számolnak be, mintha legalábbis egy tekegolyót kellene a lábaik között hordozni.


Ilyenkor már célszerű az összehúzásokat is fokozott figyelemmel kísérni. Általában az orvos, ha a terhesség eddig komplikációmenetesen zajlott le és a magzatvíz nem folyt el, várni fog a szülés megindításával addig, amíg az összehúzódások nem tartanak legalább egy percig, és nem jönnek öt percenként egymás után. Természetesen azonnal értesítsd, ha úgy érzed, elfolyt a magzatvíz, vaginális vérzést veszel észre, lázad, vagy nem múló fejfájásod van, illetve ha úgy látod, hogy a baba nem mozog annyit, mint korábban.

Annak ellenére, hogy a terhességed komplikációmentesen halad, a legjobb az, ha ebben az időszakban nem tervezel be repülőutat (ez érvényes az egész utolsó hónapban) nehogy beinduljon a szülés, miközben a levegőben vagy. Néhány légitársaság nem is engedélyezi, hogy olyan nők szálljanak fel a járataikra, akik a repülés napjához képest harminc napon belül vannak kiírva szülésre, más társaságok a terhesség 7. hónapjától orvosi igazolást kérnek, hogy a terhesség rendben halad, és várhatóan nem indul be a szülés idő előtt.


Eheti teendők

Szervezd meg a telefonláncot. Készíts egy listát azokról az emberekről, akiket szeretnél értesíteni a baba világra jöttéről. Ezek közül válassz ki egy vagy több embert, lehetőleg "kategorizálva" (egyet a barátaid közül, egyet a rokonok közül és a munkatársaidból), hogy ne neked kelljen az összes érintettet körbetelefonálni.

Pocakfotó este!

Nincsenek megjegyzések: