2009. október 10.

37 hét

A baba fejlődése

Gratulálunk, babád már teljes mértékben kifejlődött, vagyis ha most indulna meg a szülés, akkor már egy teljesen érett tüdejű babát hoznál a világra, aki kész arra, hogy hozzáigazodjon az anyaméhen kívüli élethez – annak ellenére, hogy a szülésre kiírt időpont még három héttel később lenne.


A baba súlya nagyjából 3 kg, és valamivel 48 centiméter felett van. Sok baba úgy jön világra, hogy már van valamennyi haja, sőt, egy részük már 2-3 cm hosszú "frizurával" rendelkezik. Ne lepődj meg, ha a haja színe nem ugyanolyan, mint a tiéd – azok a szülők, ahol mindkettejüknek sötétebb színezetű a haja, gyakran döbbenek meg azon a tényen, hogy a babájuk szőkén vagy vörös hajjal bújik elő, illetve fordítva.


A kismamáról
 
A Braxton-Hicks összehúzódások, amelyek valószínűleg egyre gyakrabban jelentkeznek, már egyre tovább tartanak és egyre több kényelmetlenséget okoznak. Ha a vécében dolgod végeztével, vagy pedig az alsóneműn némi "maszatot" (némi váladék vérrel keveredve) veszel észre, akkor biztos lehetsz benne, hogy a szülésig már csupán néhány nap van hátra. De ha erősebb vérzést észlelsz, akkor rögtön keresd fel az orvosodat! Érdemes az orvost megkérdezni a B csoportú Streptococcus vizsgálat eredményéről, hogy ha idő előtt kell kórházba vonulnod, és az eredmények még nincsenek rajta a kartonodon, naprakész tudj lenni abban a kérdésben, hogy szükséges-e antibiotikumokat kapnod.
 
Valószínűleg egyre nehezebb lesz kényelmesen aludni éjjelente, így ha lehet, akkor nap közben próbálj meg minél többször lazítani – lehet, ezek lesznek az utolsó alkalmak, hogy ezt meg tudd tenni. Kísérd figyelemmel a baba mozgását, és ha úgy érzed, hogy nem mozog annyit, értesítsd az orvosodat. Attól függetlenül, hogy nagyon kényelmesen befészkelte magát hozzád, még ugyanolyan aktívnak kell maradnia, mint korábban volt.
 
Alvásodat minden bizonnyal intenzív álmok kísérik, mivel a szülés előtti izgalom és azon tény közeledte, hogy hamarosan édesanya leszel, kihatással vannak a tudatalattidra is.
 
Eheti teendők


Szereljetek az autóba gyermekülést. Mivel gyereket nem lehet szállítani autóban csak akkor, ha az rendelkezik gyereküléssel, érdemes minél hamarabb beszerelni azt, és nem az utolsó percig várni vele. Szervizekben vagy márkakereskedésekben minden bizonnyal el tudnak látni jó tanáccsal a tekintetben, hogy az autótokhoz melyik fajta gyerekülés illik a legjobban. Az autósülés beszerzése, kiválasztása során ne a bírságoló rendőr képe jelenjen meg előtted, hanem gondolj arra, hogy egy apró koccanás is kirepítheti a babát az öledből, vagy az ülésből!

Nincsenek megjegyzések: